شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024
حجت‌الاسلام والمسلمین پارسانیا

استاد حوزه، تفسیر امور دنیایی با ادبیات دینی را نخستین مرحله از سکولاریسم پنهان معرفی کرد و گفت: در مجامع دینی،‌ سکولاریسم عریان به سادگی کنار زده می‌شود ولی آنچه مجامع دینی را تهدید می‌کند، سکولاریسم پنهان است.

به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت‌الاسلام والمسلمین پارسا‌نیا شب گذشته در نشست «جریان‌شناسی انواع سکولاریسم در حوزه» که در مدرسه علمیه معصومیه قم برگزار شد، در تعریف سکولاریسم گفت: نزدیک‌ترین معادل در زبان فارسی به سکولاریسم،‌دنیاگرایی و گرایش به سوی دنیاست.

وی با بیان این که پیروان این مکتب، این دنیا را کانون هستی می‌دانند،‌ افزود:‌ البته ممکن است برخی در مرحله نظری، دنیوی نباشند و سخن از توحید، قیامت، برزخ و... بگویند،‌ولی در عمل دچار فرایند سکولاریسم شده‌اند.

این استاد حوزه و دانشگاه، تفکر توحیدی و قدسی را در مقابل تفکر سکولار معرفی و اظهار کرد: در مقابل رویکرد دنیوی به جهان هستی، رویکرد «قدسی» قراردارد که در جغرافیای هستی، دنیا اصل و کانون نیست.

وی با بیان این که تاریخ بشریت بر مبنای قدسی قرار داده شده است، ولی آهسته آهسته تفکر دنیایی در آن غالب شده است، ادامه داد: در زندگی دنیایی، افراد از مکتب قدسی خود فاصله گرفته و گرفتار سکولاریسم می‌شوند؛ البته ممکن است شخص نداند که نام تفکر او چیست و این دیدگاه چگونه در او به وجود آمده است!

حجت‌الاسلام والمسلمین پارسانیا تفسیر امور دنیایی با ادبیات دینی را نخستین مرحله از سکولاریسم پنهان معرفی کرد و گفت: در مجامع دینی،‌ سکولاریسم عریان به سادگی کنار زده می‌شود ولی آنچه مجامع دینی را تهدید می‌کند، سکولاریسم پنهان است.

وی با بیان این که در این تفکر پنهان،‌ امور دنیایی افراد با تعابیر دینی تفسیر می‌شود، افزود: امروز جریان طالبان که در راستای تحقق منافع دنیایی جهان سلطه است، نتیجه این تفکر است که ادبیاتی دینی به رفتارهای خود داده است.

عضو هیئت  علمی دانشگاه باقرالعلوم با بیان این که وقتی جهان غرب وارد کشورهای اسلامی می‌شود،‌ پوششی دینی می‌گیرد و با ادبیات دینی کارهایش را تفسیر می‌نماید،‌ ادامه داد:‌ تفکر غربی در ادامه، این پوشش دینی را کنار گذاشته و سکولاریسم را به صورت عریان در جامعه نشان می‌دهد تا جان و روح دیانت را بگیرد.

وی حوزه‌های علمیه را کانون نگاه معنوی به جهان معرفی کرد و گفت:‌ آنچه ممکن است در حوزه ورود یابد، به هیچ وجه نمی‌تواند سکولاریسم عریان باشد؛ آنچه که در این عرصه مطرح است،‌سکولاریسم پنهان است که دو نوع می‌باشد.

حجت‌الاسلام والمسلمین پارسانیا خاطرنشان کرد: نخستین نوع سکولاریسم پنهان این است که از ادبیاتی  دینی استفاده می‌کند که موجب عوام فریبی می‌گردد و ادبیات دینی را برای خدمت به زندگی غیر دینی در دستور کار خود قرار می‌دهد.

وی قرار گرفتن مسلمانان در برابر امیرالمؤمنین علیه‌السلام و قرآن بر سر نیزه کردن را از نتایج این نوع سکولاریسم پنهان معرفی کرد و گفت: دومین نوع سکولاریسم پنهان، روح دین را می‌گیرد و با ادبیات مدرن به دفاع از دین می‌پردازد.

پژوهشگر حوزه افزود: در این عرصه نیز تفکرات مارکسیستی که گروه فرقان را به راه انداخت و از آن خطرناک‌تر، گروه مجاهدین خلق از جمله دست‌آوردهای این تفکر هستند.

وی با بیان این که این نوع از سکولاریسم پنهان در سده اخیر به وجود آمده و در دهه‌های گوناگون، با روش‌هایی مختلف افراد دغدغه مند را اسیر خود کرده است، ادامه داد: شاید چنین مکتبی در عرصه‌هایی چون جدل و وعظ و خطابه مفید به نظر برسد،‌ولی این که خود به آن باور داشته باشیم، خطرناک است.

انتهای پیام// 15/ 313

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha